NaslovnicaNovostiMARI LI SDP – ov MINISTAR ZDRAVLJA ZA BOLESNE ?!

MARI LI SDP – ov MINISTAR ZDRAVLJA ZA BOLESNE ?!


MARI LI SDP – ov MINISTAR ZDRAVLJA ZA BOLESNE ?!

 

Iako je u nekoliko navrata javno obećao, SDP – ov ministar zdravlja Rajko Ostojić 6 mjeseci  ne želi odobriti zakonom propisano obvezno daljnje školovanje i zapošljavanje diplomiranim doktorima medicine.

Dok je zdravstveni sustav Republike Hrvatske na izdisaju, a zdravstveni djelatnici proživljavaju mobing od strane sanacijskih uprava, pripremajući se na još jedno smanjenje plaće ove godine ministar se javno hvali kako će nam najbolji liječnici otići iz zdravstvenog sustava, ali će nam ostati njihovi učenici.

Petstotinjak tih učenika, studenata medicine, sljedećih mjesec dana polaže završne ispite na medicinskim fakultetima diljem Hrvatske i umjesto sreće zbog diplome deficitarnog zanimanja nakon 6 godina studija, u rukama će osjetiti tugu boravka na Zavodu za zapošljavanje.  Time će se ukupan broj nezaposlenih liječnika, u sustavu  u kojemu već danas nedostaje 4500 liječnika specijalista, povećati na 900! Dakle, ministar će u svoje dvije godine mandata, osim produljenja listi čekanja, ukidanja pojedinih zdravstvenih usluga uspijeti generirati  900 nezaposlenih liječnika.  U tom smislu treba naglasiti da školovanje jednog diplomiranog doktora medicine porezne obveznike košta 300 tisuća kuna, odnosno drugim riječima 270 milijuna kuna stoji neikorišteno.

Umjesto da problem pokuša riješiti, ministar namjerno stvara različite kriterije stručnog osposobljavanja metodom „zavadi, pa vladaj“, kako bi naposlijetku oprao ruke od svega i u akademskoj zajednici našao krivca za svoje inkompetencije i apsolutnu bezidejnost.

Tome svjedoči i današnji prijedlog Zakona o zdravstvenoj  zaštiti jer se njime u nepovoljni položaj stavljaju studenti koji su završili studij medicine primjerice u Zagrebu, Osijeku a ne u Splitu.

U tom svijetlu samo je tijekom prošlog tjedna 10 mladih liječnika napustilo Hrvatsku i zaposlilo se u Norveškoj. Ne postoje točni podatci o odljevu zdravstvenih djelatnika u zemlje Europske unije i prekooceanske zemlje, ali je sasvim izvjesno da će kroz godinu dana Hrvatsku napustiti gotovo 2500 zdravstvenih djelatnika.

Postavlja se sasvim izvjesno pitanje tko će liječiti građane Republike Hrvatske? Dokad će ministar obmanjivati hrvatsku javnost, do kad će bolesnici trpiti ministrovu samovolju i koliko će se smrti pred zaključanim vratim zdravstvenih ustanova morati dogoditi dok ministra ne zapeče savijest, i dok jednim potpisom i dopisom ne omogući mladim liječnicima da rade, da spašavaju živote?!

 

Mladež Hrvatske demokratske zajednice

Odbor za zdravstvo Hrvatske demokratske zajednice

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 57 gostiju i nema članova online