NaslovnicaNovostiPRIOPĆENJE MLADEŽI HDZ-a POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MLADIH

Warning: getimagesize(images/stories/a_8581.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/mladez23/public_html/plugins/content/smartresizer/smartresizer.php on line 468

PRIOPĆENJE MLADEŽI HDZ-a POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MLADIH


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, uvedenog i podržanog od Ujedinjenih naroda, imamo priliku zapaziti globalne probleme s kojima se mladi danas susreću, procijeniti koliko im društvo pomaže iskoristiti njihove potencijale, zapitati se jesu li mladi dovoljno uključeni u donošenje odluka na svim razinama društva te kako ih osvijestiti da zadrže društveno stečene vrijednosti u okolnostima snažne globalizacije svijeta. S obzirom da su Ujedinjeni narodi zamislili ovaj dan da ga svaka zemlja prvenstveno obilježi i posveti mladima unutar vlastitih granica, Mladež Hrvatske demokratske zajednice postavlja logično pitanje: kakav je položaj mladih danas u Hrvatskoj, novoj članici Europske Unije.

Nažalost, slušajući brojne simpatične parole poput ''Na mladima svijet ostaje'' ili ''Moramo ulagati u mlade'', pomislit ćemo kako se vladajući u Hrvatskoj zaista  brinu o statusu mladih, no ipak realnost je sasvim drugačija. Jeftinim  političkim trikovima  mlade se pokušava obradovati pokojim besplatnim udžbenikom ili uređivanjem školskog igrališta u ponekim gradovima, a istodobno se marginaliziraju i izbjegavaju gorući problemi poput stope nezaposlenosti mladih od čak 30,7%, po kojoj Hrvatska unutar Europske unije zauzima gotovo sam vrh.  Plan 21 vladajuće koalicije nije ispunio obećanje o poboljšanju života mladih, već je povisio cijene studiranja i troškove prehrane studenata. Dodamo li tome ostale negativne i obeshrabrujuće pojave u Hrvatskoj poput stalnog pada domaće ekonomije, galopirajuće nezaposlenosti, visokih poreza, porasta troškova života  ili jednostavnije sustavnog osiromašenja Hrvatske, sve praćeno bešćutnim nepotizmom i bezidejnošću vladajućih političara, ni ne čudi nas ogroman broj mladih koji svake godine bježe iz zemlje koju vole u Europu ili svijet koji ni ne poznaju. Hrvatska se tako godišnje odriče tisuće kvalificiranih i obrazovanih mladih ljudi kojima ne može osigurati ni minimalne uvjete za život, što naravno sve vrlo negativno utječe i na demografsku i ekonomsku strukturu Hrvatske u budućnosti.

 Osim egzistencijalnih pitanja, mladi su suočeni u Hrvatskoj i s brojnim  pokušajima raznih grupa usmjerenih protiv tradicionalnih vrijednosti, pa  tako umjesto učvršćenja zajedništva u obitelji, kao temeljne društvene jedinice, mladima se nude nove vrijednosti kroz dekriminalizaciju lakih droga i legalizaciju prostitucije. Indoktrinacija je upotpunjena kada se mlade udaljava  i od prirodnih osjećaja patriotizma i domoljublja, što se efikasno provodi smanjivanjem ili potpunim izostankom gradiva o Domovinskom ratu u školama ili uvođenjem ćirilice u mjestima teških ratnih stradanja, kako bi buduće generacije što manje pričale o herojski vođenom obrambenom ratu protiv agresora, a više o izjednačenom građanskom ratu.

Ipak, mladi u Hrvatskoj nisu uopće naivni pa ih ovakve pojave samo potiču na jaču društvenu angažiranost. Velika prilika za mlade jest i ulazak Hrvatske u Europsku Uniju, novo je to tržište  nebrojenih mogućnosti od gotovo 500 milijuna stanovnika. Upravo jedna od njih je i program poticanja studiranja u inozemstvu (ERASMUS), nakon čega se mladi u svoje matične zemlje vraćaju  kao iskusnija i osposobljenija radna snaga, koja će graditi ekonomski prosperitetniju i inovativniju Hrvatsku.

Zato će se Mladež Hrvatske demokratske zajednice nastaviti kroz svoje projekte i inicijative boriti za prava i utjecaj mladih u društvu, ali i biti snažan glas protiv svih onih koji svojim primjerima i potezima negativno utječu na kvalitetno oblikovanje mladog života.

 Kao i u vrijeme Domovinskog rata, kada su brojni mladi stali u obranu i dali živote za  slobodu, i u novije vrijeme mladi su se dokazali u mnogim područjima, pa već sada Hrvatska ima svjetski priznate i cijenjene mlade sportaše, znanstvenike, glazbenike i dr. Sigurno je da Hrvatska neće opstati bez angažiranja i očuvanja svog najvrjednijeg resursa, a to su mladi.

 

Mladež Hrvatske demokratske zajednice

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 86 gostiju i nema članova online