NaslovnicaNovostiPriopćenje za medije - Ukidanje zdravstvenog osiguranja za studente nakon 26-e godine

Warning: getimagesize(images/stories/01.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/mladez23/public_html/plugins/content/smartresizer/smartresizer.php on line 468

Priopćenje za medije - Ukidanje zdravstvenog osiguranja za studente nakon 26-e godine

Politički tajnik i gradski vijećnik grada Osijeka Milan Opačak održao je danas, 23. kolovoza 2013., press konferenciju na temu ukidanja zdravstvenog osiguranja za studente nakon 26-e godine.

Opačak je napomenuo da su studenti do sada imali zdravstveno osiguranje preko člana obitelji do 26 godine, a poslije preko fakulteta. Sa novim zakonom koji je stupio na snagu 1. srpnja 2013. godine svi studenti koji navrše 26 godine gube pravo na zdravstveno osiguranje, pod opravdanjem da se želi spriječiti  vječno studiranje. Nije sporno da se uvede neka granica 8-9 godina za završetak studija, da se izbjegnu zlouporabe, ali još jučer se postavlja pitanje što sa onim studentima koji su upisali fakultet sa 23, 24 ili 25 godine zbog raznih razloga npr. trudnoća, bolest ili su ostali bez radnog mjesta pa su se odlučili na nastavak obrazovanja na fakultetu. Takvi studenti redovito polažu svoje obaveze i nije u redu da ih se diskriminira.

„Jučer je ministar Jovanović izjavio da nije znao da to tako tamo stoji u Zakonu, i da će se truditi da se ta ne pravda ispravi. Ja se pitam kakav je to ministar koji ne zna što piše u Zakonu koji se tiče studenata i njihovog standarda. Pitam se kako to da studenti nisu znali za to? Pitam se kao to da nisu obaviješteni  jer su već izgubili po toj zakonskoj osnovi osiguranje i tko će odgovarati za to?“, istaknuo je Opačak.

„Pozadina ove priče je sasvim drugačija, a prije svega zahvala novinarima koji su to istražili i objavili je sa tim ste spriječili još jedno punjenje proračuna preko leđa studenata, ovog puta HZZO!“

Ovdje se radi da je ministar Jovanović slikovito rečeno posudio svoju Zlatnu koku za punjenje proračuna tj. studente ministru Ostojiću da sad on malo napuni svoj proračun! Da javnost nije ovako reagirala vjerojatno bi oko 2100 studenata (koji svake godine navršavaju 26 godina) platilo svoje osiguranje jer im je to zakonska obaveza.

Račun je ovakav: 405 kn (rata) x 12 mjeseci = 4860 kn za jednog studenta

4860 kn x oko 2100 studenata  = 10.206.000,00 kn  jedan mjesec

10.206.000,00 kn  X 12 mjeseci = cca 122.472.000,00 za jednu godinu

Ovaj izračun govori koliko je bio perfidan pokušaj da se na neznanje i neinformiranost pokuša studentima nametnuti namet oko 120/125 milijuna godišnje koji bi otišli u HZZO.

„Moram samo uz ovo podsjetiti da je već prije 10 dana isto HZZO uveo da ne možemo dobiti lijek koji nam odgovara nego onaj koji je najjeftiniji, što nam govori daje je zdravstvena zaštita u Hrvatskoj u rasulu i na dnu! Ovakvi potezi Vlade još je jedan u nizu primjera da Vlada bezidejno vodi državu jer su se sve velike odluke Vlade provodile preko leđa građana. To nam daje za zaključiti da Vlada vodi neplansku i restriktivnu politiku koja vodi samo do siromašenja i nazadovanja građana“, zaključio je Opačak.

Ovom prigodom Mladež HDZ-a grada Osijeka je izvela performans na ovu temu, gdje su na jednom studentu bile zalijepljene trake u koje su simbolizirale kožu, a svaka traka je imala svoju poruku tj. namet koji im je ministar Jovanović nametnuo. Predstavnik Mladeži HDZ-a Krešimir Radić je simbolično skinuo trake kao da im se dere koža sa leđa!


Tajništvo Hrvatske demokratske zajednice

grada Osijeka

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 49 gostiju i nema članova online