NaslovnicaNovostiSvjetski dan mladih

Svjetski dan mladih

Povodom Svjetskog dana mladeži rasprava o Prijedlogu Zakona o savjetima mladih

NISMO DOVOLJNO UKLJUČENI U JAVNI ŽIVOT ZAJEDNICE I RASPRAVU O TEMAMA OD INTERESA ZA ŽIVOT MLADIH

Novi Zakon o savjetima mladih neće riješiti najvažnije probleme

 

(Slavonski Brod, 10.11.2013.) Danas je povodom Svjetskog dana mladeži održan radni sastanak Mladeži HDZ-a Brodsko - posavske županije na temu Prijedloga Zakona o savjetima mladih. Prijedlog novog zakona je pripremilo Ministarstvo socijalne politike i mladih, a njime bi se trebale riješiti manjkavosti Zakona iz 2007. godine. Međutim, Mladež HDZ-a ne vidi nikakvih pomaka na bolje u definiranju položaja savjeta mladih naspram tijela jedinica lokalne samouprave. Svi sporni elementi iz postojećega Zakona i dalje su prisutni, a problem je to veći što nove izmjene donose još više nelogičnosti u narušeni sustav.

S obzirom da je Zakon o savjetima mladih na snazi punih 6 godina (od 2007.godine), a osnovano je mali broj savjeta mladih i postoje nepravilnosti u njihovom radu, uočena je potreba jasnijeg definiranja pojma, uloge i djelokruga savjeta mladih, ovlaštenih predlagatelja kandidata za članove i zamjenike članova savjeta mladih, jasnije definiranje odnosa između savjeta mladih i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, djelokruga, prava i dužnosti te mogućnosti utjecaja na donošenje odluka, administracije i osiguranja sredstava za rad savjeta, suradnje među savjetima i mogućnosti osnivanja zajedničkih savjeta, kao i uvođenje odredaba o praćenju provedbe zakona od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

Promatrajući ovaj Prijedlog zakona Mladež HDZ-a Brodsko-posavske županije ističe kako niti ovim Prijedlogom zakona nije jasno definiran odnos savjeta mladih naspram jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Ovaj Prijedlog ne sadrži konkretne sankcije jedinicama lokalne samouprave u slučaju neosnivanja savjeta mladi, a položaj osnovanih savjeta mladih ovim Prijedlogom nejasno je definiran kao i Zakonom iz 2007. godine.

Vrlo vjerojatno bi ovaj Prijedlog Zakona ostao neprimjetan i nezanimljiv, da se u njegovu sadržaju ne pojavljuje jedna novina u dijelu predlagatelja kandidata za članove i zamjenike članova savjeta. Tako je ovim Prijedlogom zakona omogućeno neformalnim skupinama mladih (pojam koji je hrvatskom zakonodavstvu do danas nepoznat) podnošenje kandidatura za članove i zamjenike članova savjeta mladih. U slučaju kada registracija i upis udruge u registar ne bi bio ovako jednostavan i broj udruga mladih neodređen i nepoznat, možda bi ova odredba i imala smisla. Smatramo da ovom promjenom zakonodavac otvara mogućnost sudjelovanja u radu savjeta mladih članovima neformalnih skupina mladih kojima Zakonom o udrugama nije dopušteno osnivanje udruge, odnosno kojima je Zahtjev za upis u registar udruga odbijen (u slučaju da su Statutom utvrđeni ciljevi i djelatnosti udruge u suprotnosti s Ustavom ili zakonom).

Dopredsjednik GO Mladeži HDZ-a i član Savjeta mladih Grada Slavonskog Broda Marko Lipovac ovom je prilikom izjavio: „ Danas se obilježava Svjetski dan mladeži i tim povodom bih istaknuo kako se mladi suočavaju s problemom nedovoljne uključenosti u rasprave i odlučivanje o temama od njihovog interesa. Neke jedinice lokalne i područne samouprave nemaju Savjete mladih, a neke ih, poput Grada Slavonskog Broda, imaju, ali nisu aktivni niti se ulaže napor da se na tom planu nešto promijeni baš kao da mladi u ovom gradu uopće nisu bitni, odnosno da je njihovo mišljenje zanemarivo. Prijedlog novog zakon nema adekvatnih sankcija u slučaju neosnivanja Savjeta mladih te ne vidim kako će se situacija promijeniti na bolje.“

Cilj Zakona o savjetima mladih je sudjelovanje mladih u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značenja za mlade, aktivno uključivanje mladih u javni život te informiranje i savjetovanje u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Upravo zbog loših demografskih pokazatelja kada je u pitanju populacija mladih smatramo kako bi se trebalo polagati više pažnje na rješavanje njihovih problema i potreba te ih bolje i kvalitetnije uključivati u javni život zajednice.

Tomislav Radošević

Predsjednik GO Mladeži HDZ-a i član Savjeta mladih Grada Slavonskog Broda

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 75 gostiju i nema članova online