NaslovnicaNovostiMladež Zagrebačke županije u posjetu Europskom parlamentu

Mladež Zagrebačke županije u posjetu Europskom parlamentu

Krajem svibnja članovi Mladeži Zagrebačke županiji posjetili su Europski parlament u Bruxellesu. Zastupnik Hrvatske Demokratske Zajednice Davor Ivo Stier pozvao je članove Mladeži HDZ-a s područja Zagrebačke županije u Bruxelles kako bi bolje upoznali rad Parlamenta jer obaviještenost i znanje pridonose punom sudjelovanju u demokratskom društvu. Europski parlament, tijelo koje predstavlja 500 milijuna Europljana na 24 službena jezika, otvorio je svoja vrata europskim građanima kako bi mogli bolje upoznati i razumjeti rad svojih predstavnika, zastupnika Europskog parlamenta.

Mladi su imali priliku saznati više o ulozi i radu ove institucije te posjetite vijećnicu, u kojoj su zastupljeni glasovi svih građana Europske unije i njihovi zajednički zakoni poprimaju svoj konačan oblik.

Prisustvovali su na predavanju Mladi i EU koje je održao Hrvoje Butigan, predstavnik Dubrovačko- neretvanske županije te je uputio i informirao prisutne o mogućnostima koje nudi Europska unija, o prilikama za mlade, o prilikama za financiranje i načinu prijava projekata i slično.

Osim predavanja Hrvoja Butigana, mladi su slušali i predavanje gospođe Urške Dolinšek koja je detaljno objasnila kako Parlament funkcionira te čime se bave zastupnici i odbori, a nakon toga ih je pozdravio zastupnik Davor Ivo Stier koji je iz druge perspektive uputio mlade u trenutna politička događanja i aktualnosti u Europi i svijetu.

 

Poslijepodne mladi su imali priliku u sudjelovati na predavanju Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda g. Ban Ki-Moona koji se osvrnuo na imigrante Europe te istakao kako se treba usredotočiti na spašavanje života. Tijekom plenarnog zasjedanja obratio je pozornost na 1800 ljudi koji su ove godine izgubili živote prelazeći Mediteran te govorio o pitanju nasilnog ekstremizma, napretku održivog razvoja i zaštite okoliša.

Prilikom posjeta Parlamentu, posjetili su i Parlamentarij, novootvoreni centar za posjetitelje Europskog parlamenta gdje je zorno i multimedijski predočena povijest i nastanak Europske unije. Osim predavanja, mladi su i pogledali film o zločinima komunizma u sklopu predstavljenih rezultata projekta Platforme europskog sjećanja i savjesti.

Uz tako bogat i edukativan program, pronašlo se ipak nešto vremena za belgijske vafle, čokoladu i pokoju kriglu piva. Mladi Zagrebačke županije su se vratili iz Bruxellesa bogatiji za jedno iskustvo, a sve što su naučili pokušat će iskoristiti u svojim zajednicama.

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 31 gostiju i nema članova online