NaslovnicaNovostiProgram Biraj bolju budućnost: nakon sadržajne 2018. odlučni na putu ZA Hrvatsku kakvu želimo

Program Biraj bolju budućnost: nakon sadržajne 2018. odlučni na putu ZA Hrvatsku kakvu želimo

Biraj budućnostUoči izvanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine, Mladež Hrvatske demokratske zajednice izradila je program za mlade koji je bio komplementaran izbornom programu stranke “Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost“. Na polovici mandata Vlade RH, sa zadovoljstvom donosimo pregled nekih od provedenih mjera iz prvog političkog programa izrađenog od mladih za mlade. Program je sadržavao četiri područja: siguran posao, obrazovanje za bolje sutra, Hrvatska za 22. stoljeće te obitelj kao temelj društva, a njegov cilj bio je probuditi društveni optimizam kod mladih stvaranjem boljih uvjeta za rad, život i zasnivanje obitelji u Hrvatskoj.

Proteklih dvije godine mjere su razrađene i velikim dijelom provedene. Kao mladi dijelimo slične izazove i nužno je posvetiti se traženju rješenja koja će doprinijeti boljitku svih mladih. Upravo zato, kao najveća politička organizacija mladih u Hrvatskoj, preuzeli smo odgovornosti  i programom „Biraj bolju budućnost“ ponudili niz rješenja koja su prepoznata od Vlade. U nastavku donosimo popis nekih od provedenih mjera.

 U području zapošljavanja mladih:

 • Proširen je institut pripravništva u sklopu kojeg se poslodavcima podmiruje pola bruto dva plaće bez gornjeg ograničenja.
 • Ograničeno je korištenje stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa na 1%ukupnog broja zaposlenika u državnoj i javnoj upravi, javnim službama, jedinicama lokalne uprave i regionalne samouprave u prethodnoj godini.
 • Osnažena je mjera samozapošljavanja i poticaj iznosi 70.000 kuna, ukoliko se više od 50% iznosa potpore odnosi na nabavku opreme, strojeva i sl. Uz kombiniranje mjere sa SOR-om poticaj je povećan na 85.000 kuna. Moguće je i udruživanje korisnika mjere pa se potpore povećavaju.

 

U području obrazovanja:

 

 • Prošireno je pravo na studentski rad na izvanredne studente i povećana satnica za sve studente na 23,43 kuna.
 • Do kraja 2020. 67.000 studenata primit će stipendije na temelju socio-ekonomskog položaja ili za studij u STEM području.
 • Do 2023. dodijeliti će se 17.000 STEM stipendija.
 • Studentski rad se ne oporezuje do razine od 66.000 kuna tijekom godine.
 • Bez obzira na visinu ostvarene stipendije i nagrade za izvrsnost, studenti i učenici svojim roditeljima i dalje ostaju porezna olakšica (prethodni prag je bio 15.000 kuna).
 • Kontinuirano rastu ulaganja u studentski standard te su osigurana namjenska sredstva u svrhu financiranja kulturnih, sportskih, znanstvenih i edukacijskih aktivnosti koje provode isključivo studenti i studentske organizacije te su namijenjene samo studentima.
 • Otvoren je studentski dom u Varaždinu, a u tijeku su projekti izgradnje studentskih domova iz europskih fondova u Splitu, Požegi, Zadru i Dubrovniku.
 • Osigurana je podrška zapošljavanju 350 mladih znanstvenika za razvoj njihove karijere u hrvatskom sustavu znanosti i obrazovanja.

 

U poduzetništvu mladih:

 • Cjelovitom poreznom reformom, objedinjavanjem inspekcija, trima Akcijskim planovima za rasterećenje gospodarstva, kao i potporama za mlade poduzetnike i inovatore preko HAMAG-BICRO, HBOR-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta stvara se poticajnije poduzetničko okruženje za inovacije i stvaranje radnih mjesta.
 • Potiče se poduzetništvo mladih putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak i dostupni su krediti od 80.000 do 700.000 kuna na 12 godina.
 • 46 jedinica lokalne i regionalne samouprave dobila su sredstva u visini od  640 milijuna kuna za izgradnju  i razvoj poduzetničkih centara, inkubatora, akceleratora, poslovnih i znanstveno-tehnoloških parkova, a sve s ciljem zadržavanja mladih obrazovanih i stručnih osoba.
 • Zakonom o poljoprivrednom zemljištu omogućeno je davanje u zakup ili prodaja državnog zemljište i mladim poljoprivrednicima koji žele povećati svoje proizvodne površine.
 • Kroz Program ruralnog razvoja i operaciju 6.1.1. “Potporu mladim poljoprivrednicima” daje se potpora mladim poljoprivrednicima starijim od 18 i mlađim od 40 godina  koji su prvi put postavljeni za nositelja poljoprivrednog gospodarstva.

 

Rješavanje stambenog pitanja za mlade obitelji

 • Kontinuirano se subvencioniraju krediti za kupnju stana ili kuće te je više od 5.200 obitelji u protekle dvije godine osiguralo rješenje svojeg stambenog pitanja kroz ovu mjeru. Osigurana su sredstva i za 2019. te 2020. godinu. za provedbu ove mjere.
 • Nastavljen je projekt poticajne stanogradnje za mlade obitelji te je do sada izgrađeno 8.000 stanova po POS modelu.

 

Digitalizacija

 

 • Vlada je u travnju 2018. donijela Nacionalni program razvoja širokopojasne mreže za dijelove Hrvatske gdje nema interesa teleoperatera i to u čak 540 naselja u Hrvatskoj. Za tu namjenu koriste se i sredstva iz europskih fondova u iznosu od 101,4 milijun eura koje je odobrila Europska komisija.
 • Razvija se sustav e-građani i trenutno su dostupne 54 javne usluge koje svima omogućavaju brzu komunikaciju s državom.

 

Osim prethodno navedenih mjera provedene su i brojne demografske mjere za jačanje mladih u Hrvatskoj na koje ćemo se ubrzo osvrnuti.

I u 2019. nastavljamo s mjerama koje će dodatno poboljšati položaj mladih u društvu. Na temelju nove Programske deklaracije Mladeži donesene na Općem saboru Mladeži Hrvatske demokratske zajednice 8. prosinca 2018. godine, područja djelovanja novog vodstva Mladeži bit će usmjerena prema ostvarenju pravednijeg i solidarnijeg društva, kvalitetnijeg obrazovanja, ekonomskog osamostaljivanja mladih, političkog uključivanja mladih i jačanju obitelji.

Računamo i na tebe, podrži Mladež u borbi ZA Hrvatsku kakvu želimo!

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 105 gostiju i nema članova online