NaslovnicaNovostiUvjerljivom većinom potvrđena rezolucija Mladeži HDZ-a na Vijeću Mladeži EPP-a u Kijevu

Uvjerljivom većinom potvrđena rezolucija Mladeži HDZ-a na Vijeću Mladeži EPP-a u Kijevu

Od 5. do 8. prosinca u Kijevu je održano Vijeće Mladeži Europske pučke stranke na kojem je sudjelovalo izaslanstvo Mladeži HDZ-a u sastavu međunarodni tajnik Mladeži Tomislav Leko i potpredsjednica Međunarodnog odbora Mladeži, Gentiana Fana. Mladež HDZ-a je zajedno s Mladeži HDZ-a Bosne i Hercegovine predložila rezoluciju kojoj je cilj stvaranje boljih mogućnosti za mlade i mlade obitelji u ruralnim i udaljenim sredinama Europe, i veća kvaliteta njihova života. Na zasjedanju je prisustvovao i potpredsjednik Mladeži EPP-a i hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler. 

Nadovezujući se na usvojenu rezoluciju HDZ-a o demografskim izazovima na Kongresu Europske pučke stranke u studenom 2019., Mladež je svojim vršnjacima iz sestrinskih stranaka Europe predložila rezoluciju "Stvaranje boljih mogućnosti za mlade i mlade obitelji u ruralnim i udaljenim sredinama“. Rezolucijom su obuhvaćeni svi programski prioriteti Mladeži i prioritet Hrvatske u području mladih tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije u 2020. - stvaranje mogućnosti za mlade u ruralnim područjima. Prijedlog rezolucije dio je sinergijskih napora da se ojača međunarodni položaj Hrvatske, kao i da se naše europske partnere upozna s potrebama naših građana, osobito mladih.

Rezolucija prepoznaje odgovornost Unije za razvoj ruralnih područja i potrebu za sprječavanjem njihova odumiranja. Naglašena je potreba za stvaranjem mogućnosti za obrazovanje, zaposlenje, poduzetništvo i poljoprivredu, kao i za razvojem infrastrukture, osobito digitalne, kao preduvjeta za smanjivanje problema odljeva mozgova. Pritom je istaknut Višegodišnji financijski okvir Unije koji bi trebao biti razvojni instrument koji će omogućiti uravnotežen i uključiv rast svih dijelova Unije, na dobrobit svih europskih građana. Istaknute su mjere koje osiguravaju poticajne životne i radne uvjete koji će mladim obiteljima omogućiti kvalitetan život i ostanak u ruralnim i udaljenim sredinama. (digitalizacija, generacijska obnova poljoprivrede i potpore mladih poljoprivrednicima i dr.).

Unatoč protivljenju pojedinih delegacija i pokušaju da se rezolucija skine s rasprave, izaslanstvo Mladeži uspješno je obranilo rezoluciju i ona je donesena uvjerljivom većinom glasova. U dugoj raspravi, uspješno je očuvan i tekst rezolucije te nisu usvojeni amandmani.

Raspravljalo se i o dokumentu Mladeži EPP-a  "Education: Changing Times: Diversification of Learning" kojemu je bio cilj daljnji razvoj obrazovanja u Uniji. Mladež se založila za isticanje činjenice kako je obrazovanje u nadležnosti država članica u skladu s člankom 165. Lisabonskog ugovora, kao i za podizanje medijske, digitalne i financijske pismenosti građana Unije. Priznavanje volonterskog iskustva i dostupnost praksi za stručno usavršavanje neki su od naglasaka dokumenta. Nažalost, Vijeće nije uspjelo usuglasiti potrebu da se staž i prakse obavezno plate kao izraz prepoznavanja truda i zalaganja mladih, za što će se Mladež i dalje zalagati. 

Vijeće YEPP-a osudilo je agresiju Turske u Sjevernoj Siriji, kao i nezakonito sklapanje sporazuma između Libije i Turske o granicama u Sredozemnom moru.

Mladež je izrazila podršku sestrinskim  strankama iz Ukrajine po pitanju punog poštivanja teritorijalnog suvereniteta i integriteta Ukrajine. Suosjećamo s narodom Ukrajine koji se, poput Hrvatske tijekom Domovinskog rata, suočava s agresijom na njezin teritorij. Odgovornost je Unije da pomogne svojem istočnom susjedstvu u tom pitanju.

Mladež je tijekom zasjedanja Vijeća imala priliku razgovarati s bivšim ukrajinskim predsjednikom i liderom stranke Europska solidarnost, Petrom Porošenkom, te njemačkim zastupnikom u Europskom parlamentu, Davidom McAllisterom. Uz brojna društvena događanja, održani su razgovori s nizom važnih stranaka YEPP-a. Na kraju zasjedanja, međunarodni tajnik Tomislav Leko zahvalio se predstavnicima mladih koji su prisustvovali na događanju Mladeži na marginama EPP Kongresa, informirao ih o nadolazećim predsjedničkim izborima i prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 100 gostiju i nema članova online