NaslovnicaNovostiPriopćenje: Od sljedeće godine pripravništvo će u potpunosti zamijeniti SOR!

Priopćenje: Od sljedeće godine pripravništvo će u potpunosti zamijeniti SOR!

Mladež Hrvatske demokratske zajednice pozdravlja odluku Upravljačkog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da se neće provoditi mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), kao i Osposobljavanje za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva u 2020. godini.

Smatramo da svaka mlada osoba ima pravo na dostojanstven i primjereno plaćen rad, ali i na prvi posao koji će uvažavati činjenicu da svaka mlada osoba ima izazov ekonomskog osamostaljivanja, te da je treba podržati.
Uz već stvorenih 100.000 radnih mjesta, država mora nastaviti poticati stvaranje kvalitetnih radnih mjesta za mlade, s posebnim naglaskom na poticanje prvog zaposlenja i razvijanje poduzetništva mladih.
Osim što je smanjen broj korisnika stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, vidljiva je namjera da prvi posao bude kvalitetnija i sigurnija perspektiva svakoj mladoj osobi. Zato pozdravljamo jačanje mjere pripravništva prema kojemu se od 50 do 75 posto plaće nadoknađuje poslodavcu, a nema limita na plaću, što je dodatan poticaj, osobito primjerice IT sektoru.
Pozdravljamo i činjenicu da se pripravništvo u javnim službama za deficitarne grane (zdravstvo, kultura i socijala) plaća 100 % plaće. Činjenica je da imamo manjak kvalitetne radne snage.
Mladima u Hrvatskoj potrebno je osigurati stabilniji okvir za razvoj, a tomu nije pridonosila vatrogasna, „krizna“ mjera, koja još uvijek onemogućava puni potencijal mjere pripravništva, koji za cilj ima osnažiti mlade za samostalan rad, te im omogućiti prvi posao uz sklapanje ugovora o radu.
Pozdravljamo i povećanje subvencija za samozapošljavanje sa 75 na 100 tisuća kuna, koje već sada donose rezultate.

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 75 gostiju i nema članova online