NaslovnicaNovostiDopis ministrici Blaženki Divjak: "Studenti ne smiju doći u situaciju egzistencijalne ugroženosti."

Dopis ministrici Blaženki Divjak: "Studenti ne smiju doći u situaciju egzistencijalne ugroženosti."

Svjesni cjelokupne situacije koju je izazvala pandemija koronavirusa u Hrvatskoj i cijelom svijetu te specifične i posebno otežane situacije u kojoj se u ovim trenucima nalaze srednjoškolci i studenti, Mladež Hrvatske demokratske zajednice uputila je službeni dopis ministrici znanosti i obrazovanja gđi Blaženki Divjak.

 

Dopisom želimo skrenuti dodatnu pozornost na situaciju u kojoj se mladi u Hrvatskoj u ovom razdoblju nalaze, a istovremeno smo predložili više mjera kojima se na tu situaciju može i treba utjecati. Problemi su, kao i u svim drugim dijelovima društva, višestruki, a tiču se kako ekonomske i egzistencijalne situacije, tako i samih nastavnih procesa. Predložili smo brzo provođenje nekoliko kratkoročnih mjera za koje ne smije biti odlaganja, a u prvom redu se tiču razmjernog umanjenja troškova stanarine za studente smještene u studentskim domovima koji su, zbog razornog potresa koji je pogodio Zagreb, morali biti iseljeni iz svojih soba u Studentskom domu Cvjetno naselje i povrata već plaćenih iznosa. Također, zatražili smo što žurnije stvarno provođenje nastave, vježbi i seminara putem raspoloživih online platformi poput Skypea, Zooma i sl., budući da je postalo jasno kako brojni fakulteti predavanja ne provode ili provode potpuno neadekvatno. Kolokviji i ispitni rokovi koji se bliže ne smiju ostati nedefinirani te ih je potrebno provesti online temeljeći se na povjerenju prema studentima, ili u dogovoru s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite iste provoditi u velikim sportskim dvoranama u kojima je navedeno moguće obaviti uz poštivanje svih pravila o razmaku i izbjegavanju socijalnog kontakta. Posebno smo naglasili status maturanata u Hrvatskoj, uzevši u obzir vrlo stresno razdoblje života u kojem se nalaze i kada trebaju odlučiti o vlastitoj budućnosti. Potrebno je potpuno i redovito informiranje učenika o svim opcijama koje se ispituju i dodatno ulaganje u olakšavanje njihove situacije jer njihov status ne smije ovoliko dugo stajati “u zraku”.
Pozvali smo na dodatni angažman u očuvanju standarda studenata u Hrvatskoj, a u prvom redu svih onih koji svoje obrazovanje financiraju iz stipendija ili honorara koje ostvaruju putem studentskih ugovora o djelu. Smatramo da je od najveće važnosti očuvati sve iznose i alokacije za učeničke i studentske stipendije, posebice za izvrsne studente i studente slabijeg socioekonomskog statusa. Veliki broj studenata će ostati bez svojih angažmana putem student servisa, a istovremeno veliki broj roditelja će imati manja mjesečna primanja, slijedom čega smatramo da je važno razmotriti mogućnost davanja studentskih zajmova putem HBOR-a i/ili Europskog socijalnog fonda kako bi se velikom broju studenata dala mogućnost da svoje obrazovanje završe sa što manje egzistencijalnih briga, uz povoljne kamatne stope i mogućnost otpisa dijela glavnice sukladno izvrsnosti i uspješnosti studenata. Pozvali smo na aktivnije uključivanje studentskih centara u Hrvatskoj u iznalaženju rješenja za situaciju u kojoj se studenti nalaze. Zatražili smo izdavanje upute svim studentskim centrima u Hrvatskoj kojom bi se od istih zatražilo potpuno reinvestiranje u održavanje studentskog standarda, s iznosom kojeg uprihoduju od naknada po svakom zaključenom studentskom ugovoru. Studentski centri u ovom trenutku trebaju u drugi plan staviti uloge posrednika i pružatelja usluga, a u prvom planu biti tijela koja su aktivno angažirana u iznalaženju rješenja za ove probleme.
Pandemija koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet i koja je izazvala velike društvene i gospodarske posljedice je linearnog karaktera i ne štedi nijednu društvenu kategoriju. Svjesni smo da svaki pripadnik našeg društva treba podnijeti određeni dio tereta krize. Istovremeno smatramo kako studenti i mladi u cjelini moraju imati na raspolaganju mjere koje će im pomoći da ne dođu u situaciju izravne egzistencijalne ugroženosti. Ova Vlada Republike Hrvatske je upravo mlade stavila visoko na ljestvicu prioriteta i vjerujemo kako će na tom položaju ostati i u ovakvim teškim situacijama.

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 102 gostiju i nema članova online