NaslovnicaNovostiPredsjednik Mladeži Ivan Vidiš sudjelovao na prvoj online sjednici Vijeća Mladeži Europske pučke stranke (YEPP)

Predsjednik Mladeži Ivan Vidiš sudjelovao na prvoj online sjednici Vijeća Mladeži Europske pučke stranke (YEPP)

Predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš sudjelovao je 18. travnja 2020. na online sjednici Vijeća Mladeži Europske pučke stranke (YEPP) na kojoj je sudjelovalo više od pedeset predstavnika sestrinskih pomladaka diljem Europe. Na sjednici je usvojena zajednička izjava Vijeća YEPP-a kojom se poziva na dodatno jačanje zajedničkog europskog odgovora u suočavanju sa krizom uslijed pandemije koronavirusa, a na njoj je sudjelovao i zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu, potpredsjednik Mladeži EPP-a i član Predsjedništva Mladeži HDZ-a, Karlo Ressler.

 

Predsjednica YEPP-a Lidia Pereira je u uvodnom govoru istaknula da je sjednica jasna poruka da kao mladi želimo biti aktivni i pronaći nove načine djelovanja u situaciji u kojoj se svaka država suočava sa pandemijom koronavirusa. Posebno je naglasila poruku pape Franje kako smo svi u istom brodu.

 

U dijalogu Vijeća s glavnim tajnikom Europske pučke stranke (EPP) Antoniom Lopezom-Isturizom, predsjednik Ivan Vidiš istaknuo je da je za cijelu političku obitelj EPP, u trenutku u kojem su stroge protuepidemijske mjere na snazi, izuzetno važno proaktivno raspravljati o koordiniranom načinu izlaska iz ove krize jer će se po tome vrednovati koliko smo brzi i učinkoviti u upravljanju situacijom, od strane naših građana. Nadovezao se Karlo Ressler koji je istaknuo da je cjelokupna situacija u Europi i svijetu šok za sve, a posebno za mlade ljude u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi.

 

„Moramo pokazati odgovorne politike i jasno vodstvo, uz izražavanje solidarnosti svim pogođenim državama članicama.“, istaknuo je Karlo Ressler te rekao da je kriza u početku bila simetrična, ali da će imati asimetrične posljedice za različite države članice i sektore.

 

Tijekom rasprave o zajedničkoj izjavi YEPP-a, predsjednik Ivan Vidiš izvijestio je o tijeku hrvatskog predsjedanja i o prvim koracima hrvatskog predsjedanja u krizi, s obzirom da je Hrvatska još u siječnju pokrenula integrirani odgovor Unije na krizu.

 

„Smatramo da u ovoj krizi trebamo biti koncentrirani na spašavanje ljudskih života, a u tome nam je potrebna solidarnost i zajedništvo, a ne podjele jer jedino ćemo tako donijeti konkretne rezultate“, istaknuo je predsjednik Vidiš. Pozdravio je donošenje zajedničke izjave koja je na tragu europskih napora solidariziranja sa svim državama članicama, osobito s onima koje su najpogođenije, i zdravstveno i gospodarski ovom krizom. Zahvalio se svima za pomoć u suzbijanju koronavirusa i u ublažavanju posljedica potresa te izvijestio ostale prisutne o proteklim unutarstranačkim izborima i aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj.

 

Mladež je na sjednici podržala dvije rezolucije, jednu koja preispituje pojedine poteze španjolske Vlade u upravljanju krizom te drugu u kojoj se poziva na harmoniziraniji europski odgovor na krizu, uz jačanje zdravstvenih i istraživačkih kapaciteta, odnosno veću suradnje u zdravstvu nakon ove krize. U raspravi o Mađarskoj, Mladež HDZ-a je pozvala na zajedničko djelovanje EPP-a, koje je potrebno za učinkovit odgovor u ovoj krizi.

 

U četvrtak 17. travnja 2020., uoči sjednice Vijeća YEPP-a, održana je sjednica Međunarodnog odbora Mladeži HDZ-a kojom je predsjedao međunarodni tajnik Tomislav Leko, na kojoj su razmatrani pojedini modeli suzbijanja pandemije diljem svijeta i Europe, te su raspravljene poduzete ekonomske mjere. Na sjednici je gostovao i predsjednik Mladeži HDZ-a Bosne i Hercegovine Mario Mikulić, s kim su održane konzultacije i prije sastanka Vijeća Mladeži EPP-a., na kojima je sudjelovao i međunarodni tajnik Mladeži HDZ-a.

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 60 gostiju i nema članova online