NaslovnicaNovostiPRIOPĆENJE Mladež HDZ-a oštro osuđuje napade na Katoličku crkvu i Hrvate u BiH

PRIOPĆENJE Mladež HDZ-a oštro osuđuje napade na Katoličku crkvu i Hrvate u BiH

Mladež Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske oštro osuđuje napade na Katoličku crkvu i Hrvate u BiH. Osuđujemo pokušaj zabrane Svete mise u Sarajevu povodom 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda.

Izražavamo punu podršku Hrvatima u BiH i vodstvu Katoličke crkve. Ovih se dana s pijetetom sjećamo nevinih žrtava Bleiburga i Križnog puta, a kao pripadnici mlade generacije smatramo da je u temeljima svakog demokratskog društva njegovanje kulture sjećanja čime se gradi uključivo, tolerantno i u konačnici prosperitetno društvo. U takvom društvu želimo živjeti i stvarati u budućnosti. Napadi na obilježavanje bleiburške tragedije mogu se smatrati i napadom na temelje demokratskoga društva, no drago nam je da se 75. obljetnica obilježila dostojanstveno, i to na Bleiburgu, u Sarajevu te u Zagrebu, gdje je hrvatski državni vrh položio vijenac i zapalio svijeće uz molitvu.

Nadamo se da Sarajevo, koje se često naziva multikulturalnim gradom otvorenim za sve narode i vjerske skupine, tzv. europski Jeruzalem, na prosvjedu koji je održan nije pokazalo svoje pravo lice. Ako je to uistinu pravo lice, to znači da je za bošnjački narod moguć jedino unitarizam, što je suprotno Daytonskom sporazumu i ugrožava  ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda. Pokušaj zabrane Svete mise u katedrali Srca Isusova u Sarajevu za duše svih poginulih pripadnika hrvatskog, ali i drugih naroda nakon Drugog svjetskog rata pokazuje da još uvijek, u glavnom gradu BiH, nedostaje duha tolerancije i razumijevanja.

U našim aktivnostima nastavit ćemo aktivno podržavati rad Mladeži Hrvatske demokratske zajednice BiH i zalagati se za kvalitetne projekte na dobrobit hrvatskog naroda u BiH i Hrvatskoj. Suradnjom dviju Mladeži posljednjih godina jačamo zajedništvo našeg naroda u obje države, a protekli događaji ukazuju na nezavidni položaj hrvatskog naroda u BiH, kojega smo sve svjesniji. Upravo iz toga razloga šaljemo poruku da nećemo odustati od traženja poštivanja konstitutivnosti svih naroda u BiH, a snaga našeg glasa čuje se i preko Mladeži Europske pučke stranke gdje zajedno s Mladeži HDZ-a BiH-a nastupamo i govorimo o temama koje se tiču budućnosti. Budite uvjereni da će taj glas biti sve jači i snažniji te da ćemo uvijek slati jasne političke poruke kako bi i mladi u Europi bili svjesni i prepoznali poziciju hrvatskog naroda u BiH. Mladež Europske pučke stranke podržala je naše zajedničke napore u ostvarivanju ravnopravnosti te je još 2017. usvojila rezoluciju o potrebi promjene Izbornog zakona u BiH, na prijedlog Mladeži HDZ-a BiH uz svesrdnu podršku naše Mladeži. Nastavit ćemo zajedno raditi u tom smjeru, a dodatno ćemo se baviti i temama budućnosti - temama koje znače promjenu kvalitete života mladima u BiH nabolje. Upravo zbog toga smo, gledajući u budućnost, zajedno s Mladeži HDZ-a BiH i našim partnerima u Europi predložili smo rezoluciju kojom se potiče stvaranje boljih prilika za mlade i mlade obitelji u ruralnim sredinama Europe, koja je prepoznata i podržana od Mladeži EPP-a. Uz jasnu osudu svih totalitarizama prošlosti, za što se sam Europski parlament odredio kroz svoju rezoluciju, kao pripadnici Europe nove generacije moramo graditi demokratsku i prosperitetnu Europu u kojoj svi narodi imaju svoje mjesto i prilike. 

Ovim putem šaljemo i poruku mladima iz bošnjačkih stranaka, ali i svih drugih stranaka, inicijativa, kao i zainteresiranoj javnosti, da ćemo se nastaviti zalagati za stabilnu i funkcionalnu BiH, koja je za Hrvatsku susjedna i prijateljska država. U njoj tri konstitutivna naroda dijele budućnost koja se treba graditi na povjerenju i uzajamnom poštovanju, a ne na napadima i na umanjivanju žrtava komunističkog režima koji je bio jednako nemilosrdan i prema hrvatskom i prema bošnjačkom narodu.

 

Ivan Vidiš

predsjednik Mladeži Hrvatske demokratske zajednice

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 99 gostiju i nema članova online