NaslovnicaNovostiMladež HDZ-a predstavila program za parlamentarne izbore: „Mladi se svakodnevno suočavaju s mnogim izazovima. Mi smo odlučni odgovoriti na njih! Mi ne obećavamo, već jamčimo rezultate“

Mladež HDZ-a predstavila program za parlamentarne izbore: „Mladi se svakodnevno suočavaju s mnogim izazovima. Mi smo odlučni odgovoriti na njih! Mi ne obećavamo, već jamčimo rezultate“

Mladež Hrvatske demokratske zajednice i u ovaj izborni ciklus izlazi sa svojim programom. Sam program je proizvod stručnjaka iz Mladeži HDZ-a, a fokus je stavljen na sedam temeljnih područja – konkurentno obrazovanje i ljudski potencijali, prvi posao i zapošljavanje, uključenost mladih u društvo, dom, transformacija Hrvatske, zdravlje i šport i europska i sigurna Hrvatska. Svih sedam područja sadrže dosadašnja postignuća kao i konkretne ciljeve i mjere koje želimo ispuniti u sljedeće četiri godine.

 

„Ovaj program je nastavak na program koji smo predstavili za europske izbore prošle godine, ali i na program Biraj bolju budućnost koji je predstavljen 2016. godine,“ naglasio je predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš te rekao kako je upravo program iz 2016. bio usredotočen na probleme koji su tada bili gorući, a to je u prvom redu bila nezaposlenost mladih. „2013. godine svaka druga mlada osoba je bila nezaposlena. U mandatu ove Vlade, zahvaljujući brojnim uspješnim mjerama od kojih je veliki broj predložen upravo u našem programu, mladi imaju perspektivu. Neke od tih mjera su osnaživanje pripravništva i ukidanje SOR-a, stalno podizanje potpora za samozapošljavanje, nove stipendije i još puno toga. Mladi se svakodnevno suočavaju s mnogim izazovima te smo kao Mladež Hrvatske demokratske zajednice odlučni odgovoriti na njih,“ rekao je Ivan Vidiš. Zaključio je kako slogan “Odgovorno za mlade” simbolizira protekle dvije godine u kojima je Mladež Hrvatske demokratske zajednice iskazala odgovornost prema mladima koji su sadašnjost ovoga društva, kao i društvenu i kršćansku solidarnost u krizama koje su nas proteklih mjeseci zahvatile. “Naši rezultati govore da ono što radimo nisu obećanja, već jamčimo da će život mladih biti još kvalitetniji i sigurniji.

Mjere i ciljeve Mladeži HDZ-a u području znanosti i obrazovanja predstavila je članica predsjedništva Karmela Jelčić te posebno istaknula kako su mandatu Vlade povećana izdvajanja za znanost i obrazovanje za čak 35%, kako je doneseno 40-ak novih kurikuluma, a čak 25 strukovnih škola postale su regionalni centri kompetentnosti. „Naš obrazovni sustav ne prilagođava se dovoljno brzo dinamičnom globalnom okruženju te je nužno provesti analizu započete reforme. Iz tog razloga podržavamo nastojanja u donošenju nove Strategije znanosti i obrazovanja,“ istaknula je Karmela Jelčić te iznijela glavne ciljeve iz programa. Mladež će se zalagati za fleksibilizaciju kurikuluma, uvođenje nacionalnih ispita za upis u srednje škole, osiguravanje dodatnih sredstava za pomoćnike u nastavi, ali i promicanje razvoja tehničkih gimnazija. „Ustrajat ćemo u povećanju broja stipendija, digitalizaciju administrativnih postupaka i što većim ulaganjima u studentski standard kroz povećanje smještajnih kapaciteta i podizanje kvalitete studentske prehrane,“ naglasila je Karmela Jelčić.

„Razdoblje četvrte industrijske revolucije u kojem se nalazimo i sve veće digitalizacije društva zahtijevaju veću uključenost mladih u svim područjima društva,“ istaknuo je zamjenik predsjednika Ivica Rakušić, „te s tim u cilju želimo jačati uloge savjeta mladih u Hrvatskoj i podizati njihovu relevantnost. Zalažemo se za izmjene Zakona o savjetima mladih, a iz strukturnih fondova EU u sljedećoj perspektivi smatramo da je potrebno puno više sredstava transferirati na rad s mladima.“ Naglasio je kako je u mandatu ove Vlade napravljeno puno u kontekstu olakšavanja rješavanja stambenog pitanja za mlade kroz subvencionirane kredite. Istaknuo je kako je, s obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, potrebno delimitirati pozive za subvencioniranje kamate stambenih kredita za cijelu godinu te da se na natječaj mogu prijaviti osobe koje kupuju stan u izgradnji. „Također se zalažemo za ponovno uvođenje oslobođenja poreza na promet nekretninama za kupnju prve nekretnine,“ zaključio je Ivica Rakušić.

Zdravlje i promocija športa su također visoko na listi prioriteta u navedenome programu. Prioritete u tom području iznijela je članica predsjedništva Sanda Livia Maduna. „Odlučno ćemo se suočiti sa više negativnih društvenih pojava, a u prvom redu sa problemima različitih vrsta ovisnosti i pretilosti kod mladih. Zbog toga je važno ulagati i u šport. Takva ulaganja dovode istodobno do brojnih društvenih koristi poput zdravlja, općeg poboljšanja psiho-fizičkog stanja te zajedništva,“ istaknula je Sanda Livia Maduna te naglasila kako takva ulaganja posljedično dovode i do povećanja ekonomskih aktivnosti i optimizma u društvu. Istaknula je kako će se Mladež HDZ-a posebno zalagati za kvalitetniju i dostupniju dentalnu skrb za sve mlade, bolje informiranje mladih o različitim oblicima dostupnih sistematskih pregleda, bolji materijalni status trenera kao i u borbi protiv karcinoma.

Perspektivu i položaj mladih u kreiranju i provođenju hrvatske vanjske politike je iznio međunarodni tajnik Tomislav Leko te istaknuo kako Hrvatska treba još više uključivati mlade u vanjsku politiku i posebno njegovati odnos i povezanost iseljene i domovinske Hrvatske. Ustvrdio je kako se Mladež aktivno zalaže za prioritete mladih kroz Mladež Europske pučke stranke, kako je Mladež donijela Europski program i sudjelovala u organizaciji Kongresa EPP-a u Zagrebu. „To su iskustva na kojima gradimo i naš program,“ ustvrdio je Tomislav Leko. Rekao je kako je cilj Mladeži sigurna Hrvatska, Hrvatska zaštićena od tradicionalnih prijetnji, ali i onih suvremenih. S tim u cilju glavni cilj je suzbijanje svakog oblika nasilja kao i zaštita osobnih podataka u digitalnom prostoru i borba protiv lažnih vijesti i dezinformacija. „Naš drugi cilj je europska Hrvatska, Hrvatska koja koristi svoj globalni utjecaj za bolji standard života u zemlji. S tim u cilju se zalažemo za daljnje jačanje utjecaja Hrvatske u Europi kroz EU i NATO, za veća izdvajanja za prioritete mladih u europskom proračunu i za veće uključivanje mladih u Dijalog EU-a s mladima i u Konferenciju o budućnosti Europe, za daljnje osnaživanje mladih iz ruralnih sredina na razini EU i nakon hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, kao i za veće sudjelovanje mladih u raspravama o globalnim pitanjima u Ujedinjenim narodima,“ zaključio je Tomislav Leko. Također je kao jedan od glavnih prioriteta istaknuo brigu o Hrvatima izvan Hrvatske kao i stvaranje poticajnog okruženja za povratak hrvatskih studenata i mladih kvalificiranih radnika nakon stečenog međunarodnog iskustva.


Cijeli program pročitajte na linku: https://bit.ly/odgovorno_za_mlade .

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 101 gostiju i nema članova online