NaslovnicaNovostiMladež HDZ-a snažno uz Hrvate iz Vojvodine!

Mladež HDZ-a snažno uz Hrvate iz Vojvodine!

Na inicijativu predsjednika Mladeži Ivana Vidiša, održana je zajednička sjednica Predsjedništva Mladeži Hrvatske demokratske zajednice i Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini koju predvodi Marin Piuković. Sjednici su se pridružili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov. Ovaj sastanak rezultat je neprihvatljive političke inicijative kojoj svjedočimo u Subotici čija je Gradska skupština usvojila prijedlog uvođenja bunjevačkog jezika kao službenog.

 

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, koji se javio iz Bruxellesa, pružio je snažnu podršku hrvatskom narodu u Vojvodini elaborirajući i upućenu prosvjednu notu srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova preko hrvatskog veleposlanika. “Bunjevački govor nije jezik već je riječ o novoštokavskom ikavskom dijalektu, jednom od dijalekata hrvatskog jezika. Pokretanje ovakvih inicijativa koje štete položaju hrvatskog naroda u Vojvodini ne pridonosi jačanju bilateralnih odnosa, kao niti europskoj perspektivi ovog prostora. Hrvati u Vojvodini imat će snažnu podršku ove Vlade predvođene Andrejom Plenkovićem za čijeg se mandata fokus hrvatskih nacionalnih manjina dodatno osnažio”, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas u fokus je stavio i nadolazeći popis stanovništva. “Ovakve političke inicijative vode u smjeru nečega što se uskoro treba dogoditi, a to je popis stanovništva. Nažalost, zasigurno će jedan dio ljudi hrvatskog podrijetla razmisliti hoće li se izjasniti kao Hrvat nakon prijetnji s kojima su se suočavali. Zaštita prava i identiteta Hrvata u Vojvodini, ali i u drugim zemljama, uz osnaživanje i brojnih projekata obrazovnog, razvojnog i kulturnog karaktera bit će u fokusu Središnjeg ureda i Vlade i u nastavku rada”, rekao je državni tajnik Milas.

Predsjednik Mladeži Ivan Vidiš poručio je kako Mladež Hrvatske demokratske zajednice u potpunosti stoji na raspolaganju svojim prijateljima iz Vojvodine, uz snažnu poruku potpore svim Hrvatima u Vojvodini. “Hrvati u Srbiji nisu predstavljeni u mjeri u kojoj bi trebali biti i koja je predviđena međudržavnim sporazumom na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Suočavaju se s pokušajima identitetskog rastakanja koje se očituje u nedavnom uvođenju u uporabu bunjevačkog jezika. Hrvatska zajednica je mala, ali žilava. Preživjela je niz napada i progona, pa ni nedavne prijetnje neće pokolebati nove generacije Hrvatica i Hrvata koji će sigurno očuvati svoj identitet unatoč svima koji ne shvaćaju da su manjine i raznolikost bogatstvo svake države”, izjavio je Vidiš.

Na sastanku je predstavljena i inicijativa zastupnika Karla Resslera, koji je i član Predsjedništva Mladeži Hrvatske demokratske zajednice, prema Europskoj komisiji. Naime, nakon niza prijetnji i zastrašivanja hrvatske zajednice u Vojvodini, zastupnik Ressler zatražio je reakciju Europske komisije zbog novog narušavanja prava hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, predsjednik Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Marin Piuković i međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Baštovanović predstavili su situaciju za Hrvate u Srbiji, a osobito za mlade, kojima je ključni cilj veća kvaliteta života, njegovanje kulturnog identiteta i jezika te sigurnost u Vojvodini i cijeloj Srbiji.  

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 70 gostiju i nema članova online