NaslovnicaNovostiIzložba “Franjo Tuđman, utemeljitelj moderne Hrvatske”

Izložba “Franjo Tuđman, utemeljitelj moderne Hrvatske”

Delegacija Mladeži Hrvatske demokratske zajednice, predvođena predsjednikom Maksilimijanom Šimrakom, sudjelovala je na otvaranju izložbe “Franjo Tuđman, utemeljitelj moderne Hrvatske” u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. Otvorenjem izložbe Hrvatska demokratska zajednica završila je trodnevni program svečanog obilježavanja 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Vlade Andrej Plenković istaknuo je važnost održavanja izložbe u povodu 100. rođendana prvog hrvatskog predsjednika upravo u Galeriji Klovićevi dvori. “Velika mi je čast što večeras upotpunjavamo obilježavanje 100. rođendana najvećeg hrvatskog državnika u povijesti. Zahvaljujem obitelji Tuđman i autoru Dinku Čuturi na mnogobrojnim dokumentima i fotografijama koje su ustupili kako bi i šira javnost mogla steći uvid u pojedinosti bogatog života utemeljitelja suvremene Hrvatske. Franjo Tuđman imao je poseban afinitet prema hrvatskoj kulturi, identitetu, tradiciji te svemu što nas čini Hrvatima. Građani će moći posjetiti izložbu do 22. svibnja i razgledati izvrsni prikaz ključnih trenutaka iz života i političkog djelovanja velikana koji je hrvatskom narodu osigurao državu i slobodu”, naglasio je predsjednik Plenković.

Autor izložbe Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva, napomenuo je da ovaj postav govori o čovjeku koji je bio predodređen da u ključnom trenutku preuzme vodeću, presudnu ulogu u stvaranju samostalne Hrvatske. “Tuđman je imao temeljnu misao - misao hrvatske slobode. izložba je podijeljena u nekoliko dijelova:  djetinjstvo u Hrvatskom zagorju, uloga u Drugom svjetskom ratu, proučavanje vojnih doktrina, sukob s dogmatskim strujama u Komunističkoj partiji i progon, osnutak HDZ-a, Domovinski rat”, rekao je Čutura.

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 60 gostiju i nema članova online