NaslovnicaKolumne[KOLUMNA] - Radni dan SDP-ove administracije

[KOLUMNA] - Radni dan SDP-ove administracije

Ovih dana se na netu pojavio printscreen s računala gospođe Vuke. Neka je to stanovita dama iz SDP-a očito zadužena za editiranje kompliciranih Microsoft word fileova.

Inače, u ovoj Vladi je, po riječima ministra financija Borisa Lalovca, svojevremeno probleme predstavljao i komplicirani Excel, no dobro. Ajmo se malo igrati s izračunima.

Sporni dokument je uređivan sto četrdeset i dva puta (142) i to samo u 24 sata, što možda upućuje na to da je u njega svašta ubacivano u hodu. Dobro, piše tamo negdje da taj program „leži“ u računalu od 17.9., ali striktno piše da je editiran u zadnjih 24 sata već navedeno puta. Po tome ispada da je editiran svakih 10 minuta i 8 sekundi u tom razdoblju (24x60 minuta/142).

E sad, ako uzmemo da je socijaldemokratsko načelo trudbeničkog životnog bioritma 3 osmice (8 sati rada, 8 sati odmora, 8 sati sna), kojima nas svakog Praznika rada teroriziraju, i ta jedna osmica otpada na spavanje, ispada da je neki mladi administrator, ili gospođa Vuko osobno, editirao program svakih 6 minuta i 42 sekunde(16x60minuta/142). Bio sam sućutan, pa sam osmosatnom „efektivnom“ radnom vremenu, nadodao i 8 sati odmora, jer bojim se da bi interval editiranja bio kraći od obavljanja kratke nužde ukoliko niste pretjerali s diureticima, na nesreću Vlade RH.

No, idemo i to izračunati. Unutar osmosatne radne smijene, radnik ima pravo i na marendu. Uzmimo da je trajala pola sata (30 minuta) i računica u tom novom obliku izgleda ovako da 7,5-satno vrijeme podijelimo s brojem editiranja, pa je to 7,5x60minuta/142 što ispada da je izglancani file editiran svakih 3 minute i 9 sekundi.

No, kako piše, vidljivo na printscreenu, da je ukupno vrijeme editiranja filea 2 sata i 46 minuta, a ne onih 7,5 „radnih“ sati, idemo dalje pa ćemo i taj broj podijeliti s brojem editiranja (162minute/142). Po konačnom izračunu svako editiranje programa o kojem potencijalno ovisi naša egzistencija sljedeće četiri godine je u prosjeku trajalo 1 minutu i 9 sekundi.

I sad pitanje, što ova ekipa radi u ostalih 5 sati i 4 minute smjene(8sati smjene – 0,5 marenda – 2,46 sati aktivnog editiranja=5,04 sati)? Ima odmor od pauze i od 2,46 sati rada?"

 

                                                                                                                Roko Bralić

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 65 gostiju i nema članova online