NaslovnicaNovostiOdržana je konferencija Sadašnji i budući trendovi razvoja Republike Hrvatske: Kvalitetnim raspravama i dobrim idejama doprinosimo budućem razvoju Hrvatske.

Održana je konferencija Sadašnji i budući trendovi razvoja Republike Hrvatske: Kvalitetnim raspravama i dobrim idejama doprinosimo budućem razvoju Hrvatske.

Prošle subote u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer, Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Mladeži HDZ-a održana je konferencija pod nazivom Sadašnji i budući trendovi razvoja Republike Hrvatske, a u sklopu iste i dvije kvalitetne i zanimljive panel rasprave: Tržište rada, sustav obrazovanja, zelena i digitalna transformacija, klimatski i energetski ciljevi te Klupa & posao: što učiti da bi od rada prosperirali.
Konferencija je okupila veliki broj kvalitetnih sudionika, dužnosnika i renomiranih stručnjaka iz svih područja. Tako su na raspravama iz Vlade Republike Hrvatske sudjelovali i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg te državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. Ova konferencija je okupila i istaknuta imena iz javnog, privatnog i nevladinog sektora, kao i iz akademske zajednice poput voditeljice odjela za zapošljavanje regije L'Oréal Adria Balkan Ines Oštrić, znanstvenog suradnika na Ekonomskom institutu dr. sc. Ivana Žilića, predsjednika Europske zaklade za obrazovanje prof. dr. Wolfganga Schustera, predsjednika Uprave Končara Gordana Kolaka i člana uprave HEP-a Marka Ćosića.
 
Razmjena mišljenja između predstavnika svih društvenih sektora o krucijalnim temama za razvoj društva poput ovih daje veliki doprinos kristalizaciji ideja i mjera koje mogu donijeti ono što Hrvatskoj treba – prilagodba sustava obrazovanja tržištu rada, kao i prilagodba društva zelenoj i digitalnoj tranziciji koja je nužna. Nije slučajno da teme ove konferencije u potpunosti korespondiraju prioritetima koji su navedeni u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti Republike Hrvatske, kao i Europskom planu oporavka. Isto navodi i ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina te ističe kako su, zahvaljujući angažmanu Vlade RH i predsjednika Andreja Plenkovića rekordna sredstva za budući razvoj Hrvatske na raspolaganju. „Na svima nama je realizirati brojne razvojne projekte koristeći sredstva koja su nam na raspolaganju, a među njima je i daljnja prilagodba obrazovnog sustava stvarnim potrebama tržišta rada,“ zaključio je Prusina.
 
Svoje viđenje konferencije je iznio i predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš te istaknuo kako su ove teme najvažnije upravo za sve mlade jer će upravo mladi biti nositelji te tranzicije. „Daljnja prilagodba sustava obrazovanja tržištu rada je nužnost i jedna od ključnih stvari za razvoj, a isto je također i preduvjet digitalne tranzicije koja je već započela. Upravo naša generacija će biti ključna, ne samo za provođenje tih politika, već i za njihovo sukreiranje,“ zaključio je Vidiš.

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 79 gostiju i nema članova online