NaslovnicaNovostiKukuriku - mladih nema na vidiku

Kukuriku - mladih nema na vidiku

Mladež HDZ-a Rijeka poručila vladajućoj koaliciji povodom Svjetskog dan mladih – Kukuriku mladih nema na vidiku !!!

10. studenog 2013. Mladež HDZ-a Rijeka obilježila je „Svjetski dan mladih“ na slikovit način (dijeljenjem letaka) i ukazala na loše vođenje države politike s aspekta nezaposlenosti mladih.

Teo Božanić, predsjednik Mladeži HDZ-a Rijeka i gradski vijećnik HDZ-a iznio je poražavajuće statističke podatke - 343.893 nezaposlenih, treće mjesto u EU po nezaposlenosti mladih, 83.800 mladih u dobi od 15 do 24 godine koji se ne školuju i nemaju posao, te je upozorio kako je loša socijalna i ekonomska situacija uzrok svih nezadovoljnih i pesimističnih mladih ljudi u RH koji će se iz dana u dan svakim danom sve više povećavati .

Božanić je naglasio da možda čak i nije toliko nesretan broj od 343.893 nezaposlenih, nego njegov odnos prema broju slobodnih radnih mjesta (4.789) koji je obrnuto proporcionalan. Također, napomenuo je kako je lani napustilo državu preko 15.000 mladih ljudi, a još je više zabrinjavajući podatak od 105.000 mlađih od 29 godina koji se nalazi na burzi rada. Naposljetku, Božanić naglašava kako za razliku od naših poslodavaca, potencijalni hrvatski zaposlenici iz dana u dan „pune“ europsku bazu životopisa. Sredinom kolovoza u bazi EURES-a bilo je nešto manje od 5.000 tisuća životopisa iz Hrvatske, dok ih je početkom ovog tjedan bilo više od 6.300, zaključuje Božanić.

Sanjin Baković, nacionalni dopredsjednik Mladeži HDZ-a i član Središnjeg odbora HDZ-a, nadovezao se na izlaganje Božanića i istaknuo kako među vojskom nezaposlenih je i 36.945 visokoobrazovanih osoba koje čine 9,3 % ukupno prijavljenih nezaposlenih osoba. Od 36.945 visokoobrazovanih osoba čak 9.913 osoba nema niti dana radnog iskustva. Među njima ima i onih koji su godinama na burzi rada. S obzirom da rijetko koji poslodavac želi radnika bez iskustva, neki od ovih ljudi, nažalost, osuđeni su na doživotnu nezaposlenost. Baković ističe kako su među najbrojnijima na burzi rada diplomirani ekonomisti, a danas se nalaze i zanimanja poput inžinjera građevine, diplomiranih inžinjera elekrotehnike i stručnjaka za financije. Kako bi se ovaj problem riješio potrebno je pratiti potrebe gospodarstva a sveučilišni obrazovni sustav to još uvijek to ne čini pa fakulteti obrazuju ljude u zanimanja za koje se teško pronalazi posao, a s druge strane, u određenim strukama pojavljuje se veliki manjak, zaključuje Baković.

Baković se osvrnuo i na 83.800 mladih u dobi od 15 do 24 godine koji se ne školuju i nemaju posao, te kao jedno od rješenja vidi kroz ideju „džeparac za obrazovanje“, prema kojem će svi oni koji nastave školovanje nakon 15. godine dobivati određenu svotu za džeparac, a time bi se ujedno i potaknulo mlade na daljnje obrazovanje.

S obzirom na sve navedeno i na podatak gdje je broj zaposlenih u Republici Hrvatskoj svega 52% a tu smo na dnu Europe, Mladež HDZ-a Rijeka ističe kako se nada da su mladi iz ovog obilježavanja izvukli pouke i kako u budućnosti neće pogriješiti bilo to na prijevremenim ili regularnim parlamentarnim izborima.

 

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 49 gostiju i nema članova online