NaslovnicaNovostiPronalazak posla u Slavoniji ravan dobitka na lotu!

Pronalazak posla u Slavoniji ravan dobitka na lotu!

U organizaciji MHDZ-a Osječko-baranjske županije u Osijeku je  održana tribina o nezaposlenosti mladih.

Goran Soldo, tajnik Nacionalnog odbora za gospodarstvo u svom izlaganju istaknuo je da je samo prošle godine 15.000 mladih napustilo RH, a ove godine ta brojka je već odavno premašena. Svakim danom sve više mladih i visokoobrazovanih ljudi napušta Hrvatsku u potrazi za poslom, dok se istovremeno Vlada služi jeftinim političkim trikovima kako bi skrenula pozornost javnosti s pravih problema.

Prema najnovijim podacima EUROSTATA Hrvatska stopa nezaposlenosti mladih iznosi 55,4 posto u drugom kvartalu 2013. godine, a višu stopu imaju samo Grčka i Španjolska. Prema tim podacima problem nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj najveći u Slavoniji, pa je za  većinu mladih ljude koji su završili školovanje pronalazak posla postao je ravan dobitku na lotu.

Trenutno je na burzi rada gotovo 350 tisuća ljudi, a čak trećina nezaposlenih su mladi do 29 godina.

EU je u travnju osnovala Europski socijalni fond, no ova Vlada zahvaljujući svom neznanju nije znala povući sredstva iz tog fonda, predviđena za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj.

Postojeće mjere poticanja zapošljavanja mladih ne "zvuče" dugoročno. Primjerice, čuveno volontiranje za 1600 kn odnosno stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa u koje je uključeno desetak tisuća mladih na koncu se većinom svodi na "volontiranje" u javnim poduzećima i državnim ustanovama za naknadu koja i dalje mladima ne jamči perspektivu nekakvog samostalnog života. Vlada nudi i mjere obučavanja za tzv. poslove budućnosti, otvaranje tvrtki za deset kuna, socijalno poduzetništvo, javne radove i slično. No, sve je to jalovo ako se ne privuku investicije, pokrene gospodarstvo, a javni radovi postanu konkretniji od čišćenja ulica.

Moramo spasiti čitavu generaciju uplašenih mladih ljudi. Imamo sjajnu obrazovanu generaciju koja je na čekanju, te smo organiziranjem ove tribine željeli potaknuti javnu raspravu i institucije Vlade RH da konačno osmisle strategiju i pokrenu se s mrtve točke.

Ako ne znaju, neka pitaju ili samo pogledaju kako to rade oni koji se uspješno nose s tim problemom ili neka priznaju da ne znaju i maknu se. Izlaz je samo jedan - investicije, poticanje gospodarstva, micanje administrativnih barijera i to ne samo za velike investicije nego i za mala gospodarstva, poljoprivrednike i obrtništvo, zaključio je u svom izlaganju Soldo.

Na tribini su sudjelovali članovi Mladeži - gradonačelnik Valpova Leon Žulj, zamjenica načelnika Nataša Tramišak, predsjednik Mladeži PSŽ Ivan Matijević, brojni gradski I općinski vijećnici te predsjednici Mladeži gradova i općina u OBŽ.

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 49 gostiju i nema članova online