NaslovnicaNovostiPriopćenje MHDZ-a povodom Svjetskog dana borbe protiv raka

Priopćenje MHDZ-a povodom Svjetskog dana borbe protiv raka

"Mi možemo - ja mogu" poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv raka, koji se obilježava 4. veljače, a cilj mu je ukazati na važnost zdravog načina života, značaj ranog otkrivanja raka, kao i na potrebu osiguranja kvalitetnog liječenja i života oboljelih.

Nakon bolesti krvožilnog sustava rak je drugi po redu uzročnik svih smrtnih slučajeva u svijetu. Podaci iz Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je u 2013. godini u Hrvatskoj od raka umrlo 13.788 osoba, od kojih 7888 muškaraca i 5900 žena. Procjenjuje se i da je u prošlih 10 godina broj umrlih u svijetu od različitih oblika malignih bolesti porastao na broj razmjeran broju stanovnika Njemačke (preko 80 mil.). Na tu zloćudnu bolest otpada trećina svih oboljenja s kojima se susreću današnji pacijenti. Iz navedenog je jasno zašto se na ovaj problem troše milijarde u svrhu istraživanje i liječenja.

Na sreću velik broj malignih oboljenja moguće je prevenirati pa i liječiti, ako se otkriju na vrijeme. Oko 30% svih smrti uzrokovanih rakom nastalo je djelovanjem pet vodećih faktora rizika ponašanja i prehrane: visokim indeksom tjelesne mase (BMI), nedovoljnim unosom voća i povrća, nedostatnom tjelesnom aktivnošću te konzumiranjem duhana. Isto tako redovitim pridržavanjem tzv. "screening programa" Ministarstva zdravlja kao i pravodobnim posjetima obiteljskom liječniku uvelike se mogu smanjiti loši ishodi ove ozbiljne bolesti.

Zato je od neprocjenjive važnosti podsjećati ljude svake godine na važnost ovog problema kako bi jedni druge, uz pomoć stručnjaka, obrazovali, osvijestili i spriječili sve ono što može biti spriječeno. Jer bez obzira što ne možemo upravljati smjerom iz kojeg vjetar puše, uvijek možemo prilagoditi jedra koja nas na pučini vode.

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 61 gostiju i nema članova online