NaslovnicaNovostiMeđunarodni odbor Mladeži HDZ-a zaključio svoj trogodišnji rad

Međunarodni odbor Mladeži HDZ-a zaključio svoj trogodišnji rad

Međunarodni odbor Mladeži Hrvatske demokratske zajednice održao je 30. prosinca 2021. godine svoju posljednju, 12. sjednicu, u sazivu od 2019. do 2021. godine putem videoveze. Odborom je predsjedao v. d. međunarodni tajnik Mladeži Tomislav Leko, a na sjednici su sudjelovali, kao izaslanik predsjednika stranke mr. sc. Andreja Plenkovića, ministar vanjskih i europskih poslova te predsjednik Odbora za vanjske i europske poslove HDZ-a dr. sc. Gordan Grlić Radman, predsjednik Mladeži HDZ-a Maksimilijan Šimrak te četrdesetak članica i članova odbora i gostiju. 

Uspješan trogodišnji rad Međunarodnog odbora Mladeži

Predstavljeno je Izvješće o radu Međunarodnog odbora od veljače 2019. do kraja 2021. godine. Odbor je pripremao brojne analize i tematske priloge, sudjelovao u pripremi izbornih programa, upućivao članove na edukacije, održavao sjednice s dužnosnicima te pripremao i realizirao gostovanja Mladeži na preko trideset međunarodnih događanja u posljednje tri godine. Izložene su ključne aktivnosti Odbora kroz videoprilog, od čega treba istaknuti pisanje Europskog programa Mladeži 2019. godine te aktivnosti iz kampanje za nositelja liste HDZ-a na europskim izborima Karla Resslera. “Hvala svim članicama i članovima Međunarodnog odbora na aktivnosti i predanom radu koji je omogućio da pridonesemo radu Mladeži i stranci te da u svim međunarodnim aktivnostima suvereno predstavljamo i zagovaramo hrvatske nacionalne interese, pogotovo među novom generacijom mladih u Europskoj uniji”, rekao je Leko.

Podsjetio je da je Mladež krajem 2019., mjesec dana prije hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, na Vijeću Mladeži Europske pučke stranke predložila rezoluciju kojom se kao prioritet postavio stvaranje kvalitetnih mogućnosti za mlade iz ruralnih i udaljenih sredina Europe. Uz to, održane su sjednice s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak te  državnim tajnikom Zvonkom Milasom oko važnih tema iz njihovog djelokruga. Na temu uvođenja eura organizirana je i posebna sjednica na kojoj su gostovali guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i  državni tajnik u Ministarstvu financija Stipe Župan.

Odbor je dao podršku u svim izbornim kampanjama, poticao je razvoj i uključivanje članova i pratio vanjskopolitičke aktivnosti i prioritete Vlade Republike Hrvatske predvođene predsjednikom Vlade, Andrejem Plenkovićem. Njegovali su se i bliski partnerski odnosi sa sestrinskim strankama u Sloveniji, Austriji, Grčkoj, Njemačkoj i diljem Europe. Posebne odnose uspostavilo se s Mladeži HDZ-a Bosne i Hercegovine, osobito u mandatu predsjednika Mate Lončara, kao i s Marinom Piukovićem, predsjednikom mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Predsjednik Mladeži HDZ-a Maksimilijan Šimrak zahvalio je članovima Odbora na angažmanu i naglasio važnost međunarodnih aktivnosti u novom mandatu Mladeži. Čestitao je Tomislavu Leki na  uspješnom mandatu i zahvalio na aktivnom radu te najavio buduću međunarodnu tajnicu Mladeži Teu Jerković. “Očekujem da ćemo i u novom mandatu biti sadržajni, aktivni i prepoznatljivi na europskoj i međunarodnoj sceni kao i u ovom mandatu koji završava”, rekao je Šimrak.

Sinergija u promicanju hrvatskih nacionalnih interesa na svim razinama

Ministar Gordan Grlić Radman izložio je ključne vanjskopolitičke uspjehe Vlade, pogotovo u 2021. godini te najavio ciljeve za 2022. Posebno se osvrnuo na strateške ciljeve ulaska Hrvatske u Schengen i europodručje, na dinamiku pregovora oko promjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, kao i na aspekte zaštite prava hrvatske nacionalne manjine u susjednim zemljama.

“Zahvaljujem članovima Međunarodnog odbora Mladeži na doprinosu - vaša generacija živi u slobodnoj Hrvatskoj, na vama je da preuzimate odgovornost i da pridonesete razvoju i položaju Hrvatske”, naglasio je ministar Grlić Radman kojemu je ovo već treći susret s članovima odbora.

 

Prioriteti buduće međunarodne tajnice i novog saziva odbora

Tijekom sjednice, prioritete mandata od 2022. do 2023. predstavila je Tea Jerković, prijedlog Predsjedništva Mladeži za međunarodnu tajnicu i predsjednicu Međunarodnog odbora Mladeži. Uz jačanje postojećih aktivnosti Odbora i poticanje članstva na aktivniji angažman, kao jedan od prioriteta istaknula je mogućnost organizacije kongresa Mladeži Europske pučke stranke (YEPP) u Hrvatskoj.

“Nakon izbornog Kongresa Europske pučke stranke 2019. godine organiziranog u Hrvatskoj, kada epidemiološke mjere budu dozvoljavale, predložit ćemo da Mladež organizira Vijeće Mladeži EPP-a i ugosti mlade članove najsnažnije europske političke obitelji kojoj svi pripadamo” najavila je  Jerković. Ukratko je predstavljena europska inicijativa - Europska godina mladih 2022. u kojoj će i Mladež aktivno sudjelovati.

Naglašeno je da će se dodatno jačati suradnja u promicanju hrvatskih nacionalnih interesa, pogotovo u okviru EPP-a. Na konstituirajućoj sjednici Nacionalnog odbora Mladeži HDZ-a glasat će se o novoj međunarodnoj tajnici nakon čega slijedi formiranje novog saziva Međunarodnog odbora Mladeži.

 

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 33 gostiju i nema članova online