NaslovnicaNovosti100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana: "Tuđman je bio državnik posebnog kova, vizionar. Sve što danas živimo, to je njegova politička ostavština"

100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana: "Tuđman je bio državnik posebnog kova, vizionar. Sve što danas živimo, to je njegova politička ostavština"

Svečano obilježavanje 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana započelo je polaganje vijenaca i svijeća izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice predvođenog predsjednikom Andrejom Plenkovićem, uz članove obitelji prvog hrvatskog predsjednika.

Uslijedio je znanstveno-stručni skup “Uvijek i sve za Hrvatsku” u Narodnom domu u Zagrebu na kojem su predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks, bivši premijer Franjo Gregurić, ratni ministar vanjskih poslvoa Mato Granić, akademik Ivica Kostović, saborska zastupnica Zdravka Bušić, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić te povjesničari Ivica Miškulin i Domagoj Knežević isticali slobodnu i demokratsku Hrvatsku kao trajno nasljeđe prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice Franje Tuđmana obilježena je svečanim skupom u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, uz prepunu dvoranu visokih uzvanika te članica i članova Hrvatske demokratske zajednice.

U nastavku se nalazi sažetak govora predsjednika Hrvatske demokratske zajednice i Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Cijenjena obitelji Tuđman, draga Nevenka i Vanja, dragi hrvatski branitelji, dragi suradnici našega prvog predsjednika, hvala vam što ste s nama! Posebno nam danas nedostaje naš dragi Miro, koji je dao nemjerljiv doprinos u ispravnom vrednovanju političke ostavštine svog oca.

Hvala dragi članovi i prijatelji HDZ-a, kad vas vidim u ovako velikom broju, u ovako sjajnoj atmosferi, znam da ćemo ostati najjača stranka hrvatskog naroda!

Danas odajemo počast čovjeku koji je mudro i odlučno predvodio hrvatski narod i koji je uspio ono što nitko drugi nije - ostvario je san generacija o slobodnoj Hrvatskoj.

Nije se bojao biti proganjan zbog svojih domoljubnih uvjerenja i promišljanja o osamostaljenju Hrvatske, zbog čega je kao politički disident bio i zatvaran. Bio je duboko uvjeren da jedino nacionalna i demokratska država, kao najviši izraz suverene volje naroda, Hrvatskoj može osigurati blagostanje.

S tim je uvjerenjem i osnovao HDZ, sazdan na temeljima nacionalne pomirbe te zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske. HDZ je kao svehrvatski pokret probudio nacionalnu svijest, dobio povjerenje naroda na prvim demokratskim izborima i poveo Hrvate u borbu za slobodu.

Tuđman je bio državnik posebnog kova, vizionar. Sve što danas živimo, to je njegova politička ostavština! Zbog toga je i ušao u povijest.

Osigurao nam je demokraciju i izgradio državne institucije, ustrojio Hrvatsku vojsku, policiju i diplomaciju, pod njegovim vodstvom obranjena je i oslobođena Lijepa Naša. Trajno pamtimo ushićenje, suze radosnice i ponos kada je predsjednik Tuđman poljubio hrvatski stijeg na oslobođenoj Kninskoj tvrđavi! Hvala mu na tome!

Oluja je omogućila i deblokadu Bihaća kojom su Bošnjaci spašeni od novog genocida, a prodor hrvatskih snaga u zapadnoj Bosni prisilio je Beograd na pregovore. To je dovelo do okončanja rata Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom kojim je Hrvatima zajamčen status konstitutivnog naroda, a čiji je Tuđman jedan od supotpisnika.

Istodobno, svjestan nužnosti suživota kao preduvjeta za trajan mir, pokazao se velik u pobjedi. Proveo je mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i bez novih žrtava ostvario teritorijalnu cjelovitost zemlje.

Ali, Tuđman nije stao na tome: zacrtao je i europatlantski put Hrvatske. Uvijek je isticao povijesnu pripadnost Hrvata Europi te srednjoeuropski i sredozemni položaj Hrvatske. Dvaput je primio papu Ivana Pavla II. - drugi put prilikom proglašenja blaženim kardinala Stepinca, a učvrstio je naše odnose sa Sjedinjenim Američkim državama.

Vjerni tom nasljeđu, gradimo Hrvatsku kao sastavni dio moderne Europe i sve utjecajniju članicu međunarodne zajednice. Na pragu smo ulaska u Schengen i eurozonu, a nasuprot izolacionizmu, modernim suverenizmom najdjelotvornije ostvarujemo strateške interese i projekte - poput Pelješkog mosta kojim spajamo Hrvatsku ili LNG terminala kojim postižemo energetsku neovisnost!

Konceptom modernog suverenizma, koji podrazumijeva korištenje svih benefita članstva u EU-u i povlačenje rekordnih europskih sredstava za koja smo se izborili, jačamo i nacionalnu ekonomiju.

Jačamo i policiju i vojsku, o čemu svjedoči i nabava borbenih zrakoplova Rafale koji će za godinu i pol čuvati hrvatsko nebo! Tako se danas, na najvišoj europskoj razini, zauzimamo i za zaštitu Hrvata u BiH, za njihovu ravnopravnost i konstitutivnost - što je ključ za stabilnost, funkcionalnost i europsku budućnost te zemlje.

Tom smo politikom i snažni oslonac našoj djeci i mladima, kojima smo dužni osigurati bolju budućnost. To je ono za što su se naši branitelji i Tuđman borili! Zato ćemo nastaviti voditi odgovornu politiku koja čvrsto štiti nacionalne interese, čuva naš hrvatski identitet, ali se i prilagođava suvremenim globalnim okolnostima.

Tuđmanova je ostavština i dandanas uporišna točka naše politike. Ostavio nam je HDZ koji je i poslije više od tri desetljeća vodeća hrvatska stranka, po čemu smo jedinstveni u cijeloj srednjoj i istočnoj Europi. HDZ zagovara demokršćanske, narodnjačke, domoljubne i univerzalne humanističke vrijednosti, što su i vrijednosti oko kojih je Tuđman okupio Hrvatsku.

Stoga, na kraju, poruka onima koji su u zadnjih 20 godina radili na tzv. detuđmanizaciji - u tome niste uspjeli niti ćete uspjeti! Jer hrvatski narod Tuđmana cijeni i voli!

Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!

 

 

 

 

Osim Nevenke Tuđman i Vanje Morić, predsjednik Plenković posebno je u govoru od nazočnih u „Lisinskom“ pozdravio hrvatske branitelje Wernera Ilića i Martina Cruickshanka, koji su u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske u 83 dana preveslali Atlantski ocean.

 

Na dolasku je zahvalio i izaslanstvu našeg sestrinskog HDZ-a BiH, predvođenom Draganom Čovićem, predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasni Vojnić, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupniku u Narodnoj skupštini Srbije Tomislavu Žigmanovu te predsjedniku Hrvatske građanske inicijative i novoimenovanom ministru u Vladi Crne Gore Adrijanu Vuksanoviću.

 

Uz predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića, na svečanom skupu govorili su i prvi predsjednik Mladeži te saborski zastupnik Mario Kapulica, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te predsjednik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks.

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 36 gostiju i nema članova online