NaslovnicaNovostiKonferencija ‘Europa - nulta točka migracijskog izazova’

Konferencija ‘Europa - nulta točka migracijskog izazova’

U organizaciji Mladeži Hrvatske demokratske zajednice (MHDZ) i Odbora za komunikacije i edukacije, u prostorijama HDZ-a održana je konferencija ‘Europa - nulta točka migracijskog izazova’. Cilj konferencije bio je približiti važnost višeslojnosti migracijskog izazova, od činjenice kako većina država članica ima kontinuiranu potrebu za uređenim i legalnim migracijama uslijed demografskog izazova, ali i činjenice kako se pitanje ilegalnih migracija više ne može ignorirati i prepuštati stihiji.

Prema izvješću Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) u 2022. godini zabilježeno je više od 330 tisuća ilegalnih prelazaka europskih vanjskih granica, što je povećanje od 64 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali i najveći broj od 2016. i velike migracijske krize. Zabrinjavajuće, zapadnobalkanska ruta zabilježila je gotovo pedeset posto ukupnih ilegalnih ulazaka. Nakon pandemije COVID-19, ovo je druga godina zaredom s rapidnim rastom broja ilegalnih migranata.

Putem video poruke iz Bruxellesa su se okupljenim članovima obratili - potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica te zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Željana Zovko. Kao uvodni govornik obratila se državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras koja je istaknula kako su migracije europska stvarnost, i to ne tek od migracijske krize 2015. godine te kako je na nacionalnoj i europskoj razini odgovornost definiranja upravljanja migracijama kao jednom od najkompleksnijih fenomena današnjice jer upravo će migracije odrediti ulogu i prilike u godinama i desetljećima koja dolaze.

Uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, zamjenik državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Dario Magdić te saborski zastupnici Andro Krstulović Opara, Marko Pavić i Davor Ivo Stier.

Galerija

Kontaktirajte nas

01/4553-000

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trg žrtava fašizma 4/IV, 10 000 Zagreb

Tko je online

Imamo 45 gostiju i nema članova online